Attorneys-at-Law

Tudor Chiuariu - Arbitraj Intern si International
Chiuariu & Asociatii - Performanta in drept sportiv
Avocatura - Justitie fara secrete

Echipa noastră

Ioana Costea Coordonator Departament Drept Fiscal

E-mail: ioana.costea@chiuariulawyers.ro
Scurtă prezentare

Începând din luna septembrie 2012, Ioana Costea este Coordonatoarea departamentului de drept fiscal al societății de avocatură Chiuariu & Asociații.

Ioana este avocat definitiv cu specializare în dreptul fiscal. Este membră a Baroului Iași și asistent universitar în cadrul Universități Al. I. Cuza din Iași. Publică frecvent monografii şi studii de specialitate în domeniul dreptului fiscal.

Cunoaște îndeaproape procedurile administrative şi chestiunile de contencios-administrativ. Este specializată în aspecte juridice legate de impozite directe şi indirecte – problematica deductibilităţii, procedurile de autorizare în materie de TVA şi accize, inspecţia fiscală, fiscalitatea muncii, contenciosul fiscal. Totodată, își folosește experiența în chestiuni de drept european (pe componentă fiscală: TVA, Accize, practică CEJ și pe componentă de prevenire a fraudei) şi drept penal (probleme de nuanţă privind optimizarea fiscală şi evaziunea fiscală).

Ce o definește pe Ioana și constituie un avantaj pentru clienții Chiuariu & Asociații: capacitatea de dialogare cu administraţia fiscală în termeni de colaborare, dar şi de opoziţie; corelarea dreptului fiscal cu celelalte ramuri de drept; cunoașterea domeniilor de afaceri relevante fiscal.

Ioana are o abordare panoramică a oricărei afaceri și capacitatea de a identifica strategia fiscală optimă pentru aceasta. Optimizarea fiscală este un domeniu în care are satisfacția profesională de a vedea confirmate drepturile contribuabilului în raportul de drept fiscal.

Ioana este licenţiată în drept, deţine o diplomă de studii aprofundate în Științe penale și titlul de doctor în Științe juridice.  

  • Domenii de expertiză:

    Drept fiscal, Litigii și Arbitraj

  • Experienţă:   

- Avocat, Cabinet individual - membră a Baroului Iași (din 2010)

- Asistent universitar, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Facultatea de Drept, Iaşi(2011- prezent)

- Preparator universitar, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Facultatea de Drept, Iaşi – Drept financiar, Drept penal. Parte Specială (2004 - 2011)

- Coordonator Biroul Relaţii internaţionale – Program Erasmus (2005 – 2010)

  • Studii:

- Doctor în ştiinţe juridice, cu teza de doctorat Complementaritate şi subsidiaritate în combaterea evaziunii fiscale, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Facultatea de Drept, Iaşi (din 2010)
- Diplomă de studii aprofundate, Ştiinţe penale, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Facultatea de Drept, Iaşi (din 2005)
- Diplomă de licenţă, Ştiinţe juridice, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Facultatea de Drept, Iaşi (din 2004)

  •  Limbi de lucru:

Română (nativ), Engleză, Franceză, Spaniolă

  •  Publicații (scurtă selecție):

-       Optimizarea fiscală. Soluţii. Limite. Jurisprudenţă, Bucureşti: Editura C.H. Beck, 2011, Bucureşti: Editura C.H. Beck, 2011, ISBN 978-973-115-919-5, 310 pagini.

-        „Consideraţii privind abuzul de drept fiscal prin simulaţie”, în Curierul Fiscal, nr. 6/2011, ISSN 1841-7779. pp. 40-44

-       „Verificarea persoanelor fizice supuse impozitului pe venit. Procedura de aplicare a metodelor indirecte pentru stabilirea bazei impozabile ajustate”, în Curierul Fiscal, nr. 5/2011, ISSN 1841-7779.

-       Inspecţia fiscală. Reglementare. Doctrină. Jurisprudenţă, ediţia a II-a, Bucureşti: Editura C.H. Beck, 2011, ISBN 978-973-115-832-7, 148 pagini.

2010

-       „Consideraţii privind contestarea actelor administrativ-fiscale în lipsa unei soluţii la procedura prealabilă obligatorie”, în Curierul Fiscal, nr. 9/2010, ISSN 1841-7779.